Kristina Liščević (©Starsport)
Kristina Liščević (©Starsport)

Loš početak Srbije: Kristina Graovac pravila čuda na golu, Šveđanke surovo kažnjavale bezidejni napad

Vreme čitanja: 4min | pet. 04.11.22. | 22:00

Evropsko prvenstvo za rukometašice: Naša selekcija poražena od Skandinavki – 21:27. Bilo i -10 u 40. minutu. Jedine svetle tačka odličan golman i levo krilo Aleksandra Stamenić koje su spasile težeg poraza tim Uroša Bregara

Slab početak Evropskog prvenstva za rukometašice Srbije. Znalo se da i pre meča da je Švedska kvalitetnija, bolja, ali nije se očekivalo ovako loš start izabranica Uroša Bregara. Skandinavke su pobedile našu selekciju u dvorani Zlatorog u Celju sa 27:21 (14:9) u drugom meču prvog kola u Grupi B.

Već na startu meča videlo se da će Srbija teško do iznenađenja. Mnogo tehničkih grešaka, promašenih zicera i već posle 15 minuta bilo je 7:3 za Skandinavke. Svaku grešku su devojke u žutim dresovima kažnjavala u kontrama i polukontrama. Nismo imali ni sreće, pet, šest lopti je završilo u okvir gola. Napad je bio bezidejan, jalov, a i kada smo dolazili u situacije da postignemo lake golove, na golu je briljirala Džesika Rajd. Jedini dobar period Srbije bio je od 15. do 23. minuta, kada smo s dva pogotka pivota Katarine Bojičić smanjili na -1 (8:9). Međutim, brzo su Skandinavke dodala gas i do poluvremena stvorili velikih +5 – 14:9

Izabrane vesti

Nije išlo u napadu našeg naše iskusne bekove, Jovanu Stoiljković, Kristinu Liščević i Jelenu Lavko. Jedina koja je koliko-toliko parirala Skandinavkama bila je Jovana Kovačević.

Menjao je Bregar, ali manjak kvaliteta na bekovskim pozicijama uticao je da u ofanzivi ništa ne možemo da uradimo u pozicionim napadima. Ni krila nisu imala svoj dan. Na početku meča je Sanja Radosavljević imala dva promašaja, kasnije ni Ana Kojić i Nataša Lovrić zicere nisu pretvarale u golove.

Očekivao se odgovor u nastavku, ali su Šveđanke brzo stigle do +10 – 20:10 u 40. minutu i u laganom ritmu ostvarile pobedu, dok našoj selekciji ostaju brige. Sa ovakvom igrom, teško ćemo ikog da pobedimo na Evropskom prvenstvu. U nastavku je odlično branila Kristina Garovac koja je menjala standardnu Jovanu Risović. Naš najbolji čuvar mreže imao je samo dve odbrane u prvih 30 minuta. Spustila je Graovac roletnu na svoj gol u drugom poluvremenu, ali sve je to bilo uzlud jer iz pozicione igre u napadu teško smo nalazili put do mreže. Aleksandra Stamenić je bila najraspoloženija u drugih 30 minuta.

Posle nekoliko vezanih odbrana Kristine Graovac, Srbija je smanjila na samo - 4 - 19:23 u 53. minutu. Imali smo i napad za -3 posle tajm-auta slovenačkog stručnjaka, ali su naše reprezentativke primile dva gola iz kontri i tu je bio kraj. Iako je bila u poraženom timu, Kristina Graovac je izabrana za najbolju igračicu meča što govori kakav smo napad igrali na startu Evropskog prvenstva. Imala je čak 16 odbrana, procenat uspešnosti veći od 50 odsto, što se retko viđa.

U nedelju (20.30), Srbija igra sa Danskom meč drugog kola Grupe B. Obe selekcije su poražene na premijeri. Podsetimo, prve tri selekcije iz sve četiri grupe izboriće plasman u narednu rund, odnosno među 12 najboljih na Starom kontinentu.

Prvog dana Evropskog prvenstva za rukometašice u našoj grupi se dogodilo iznanađenje. Domaćin Slovenija je na krilima Ane Gros dobila favorizovane Dankinje, bronzane sa Svetskog prvenstva prošle godine, sa 28:26. Desni bek Đera je postigao osam golova za pobednički tim koji je nošen gromoglasnom podrškom navijača u dvorani Zlatorog. Tamara Mavsar je sedam puta pogodila mrežu Skandinavki, a Elizabet Omoregi četiri. Kod Danske, Trine Jensen se upisala u strelce sedam puta, a Ema Fris šest. Najbolja igračica Ane Mete Hansen samo je jednom pogodila mrežu jednog od tri domaćina šampionata Starog kontinenta.

EVROPSKO PRVENSTVO ZA RUKOMETAŠICE, 1. KOLO

ŠVEDSKA – SRBIJA 27:21 (14:9)

CELJE - Dvorana Zlatorog. Gledaladca: 500. Sudije: Marta i Vania Sa (Portugalija)

ŠVEDSKA: Bundsen, Hagman 9, Petren 2, Hanson 4, Stremberg 1, Blom 6, Karlson 2, Roberts 2, Linkvist 1, Johanson, Dano, Lagergist, Torleifdotir, Aksner, Danijelson, Rajd (10 odbrana)

SRBIJA: Risović (dve odbrane), Kovačević 4, Bojičić 3, Lavko 2, Kojić 1, Stoiljković 1, Liščević 3, Radosavljević, Janjušević 1, Majkić, Bogojević, Nuković, Stamenić 6, Lovrić, Petrović, Graovac (16 odbrana)

---------------

Prognozziraj besplatno Mozzart Bet Superligu za milionski nagradni fond

---------------

EVROPSKO PRVENSTVO ZA RUKOMETAŠICE – 1. KOLO

Petak

GRUPA A (LJUBLJANA)

Mađarska - Švajcarska 33:28 (12:14)

Norveška - Hrvatska 32:23 (16:14)

GRUPA B (CELJE)

Danska - Slovenija 26:28 (15:14)

Švedska - Srbija 27:21 (14:9)

Subota

GRUPA C (SKOPLJE)

18.00: (1,01) Francuska (25,0) Makedonija (22,0)

20.30: (1,25) Holandija (10,0) Rumunija (4,90)

GRUPA D (PODGORICA)

18.00: (2,45) Crna Gora (8,00) Španija (1,75)

20.30: (4,90) Poljska (10,0) Nemačka (1,25)

***kvote su podložne promenama



tagovi

ženska rukometna reprezentacija Srbijeevropsko prvenstvo za rukometašiceUroš Bregar

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara